IGFA blessed generation Billfish
 
banner1jumping marlinmarlinplonsbeuatiful marlinmarlin 5marlin 3
 
 
Billfish foundation Pure fishing
Beet
Bonze
Raven fishing & outdoor
Hengel discount gigant
Hengel discount gigant
Hengel discount gigant
Hengel discount gigant
Hengel discount gigant
Hengel discount gigant
Hengel discount gigant
La Onda Pesca Desportiva
Kingfisher
Plain Vanilla
Legitiem
Ouwendijk Advocaten
Sandies
Covadis
Zilt
Ocean Sports
Ahoy hengel en watersport
 

2009

Verslag van de 2009 editie van de PENN Challenge

 

The "Penn Challenge 2009", Malindi Kenya

 

Maart 2009

 

In Maart 2009 vond de eerste Penn Challenge plaats. Een catch & release toernooi dat zich afspeelt in Malindi, Kenya.

De Penn Challenge is een laagdrempelig  toernooi. Laagdrempelig in de zin van toegankelijk voor iedereen en georganiseerd zonder winstoogmerk. Voor nog geen € 2.500 per persoon inclusief verblijf kan men deelnemen. Initiatiefnemer is Ronny Neven, een Belgische visenthousiasteling die volledig voor eigen rekening en op eigen houtje een 10-tal boten in Malindi en Watamu wist te regelen in de periode tussen 7 en 12 maart. Met behulp van Pure Fishing en de nodige publiciteit via diverse internetsites en hengelsportbladen, schreven 9 teams in voor dit toernooi.

Voor mij is dit de gelegenheid om eindelijk eens die langverwachte marlijn te vangen. Na diverse marlijnloze avonturen in de Cariben en Amerika, moet het dan maar in Afrika gebeuren… Voor Fred, mijn teammaat en nieuwkomer in de big game sport, de kans om de kracht van een oceaanvis te ervaren.

 

Op 5 maart vond de kennismakingsbijeenkomst plaats en werden de teams, zeer informeel, aan elkaar voorgesteld in de Kingfisher Club, het thuishonk van vier van de deelnemende boten. Teams met vooral klinkende namen; The Penn Brothers, Fishing Dutchmen I, II en III, The Dutch Tag Team, Fish for Fun, Sharky, PB Consultants en Team Double Dutch. Mannen van uiteenlopende pluimage, wereldreizigers en first timers. Jarenlange big - game ervaring gecombineerd met totale onbekendheid met het bevissen van de echt grote jongens. Kortom een gezellige mix van Belgen en Hollanders in Afrika.

 

De volgende dag begon het toernooi. Alle teams stapten met hoge verwachtingen aan boord van de gereedliggende boten. Door middel van loting waren de boten toegewezen. De komende vier dagen viste elk team vanaf een andere boot. Een goed systeem, elk team had wel een dag met één van de meest gerenommeerde captains. Dat bleek achteraf overigens niet garant te staan voor de beste vangst.

Voor ons, Team Double Dutch, een prachtige dag. Marlijn of zeilvis hebben we niet gezien. Maar wel vingen we ons klem aan allerlei andere prachtige sportvissen. Met als klappers een prachtige GT, Giant Travelly, een dikke kingfish en 3 tonijnen van rond de vijftien kilo per stuk die tegelijkertijd aanbeten.

Dagwinnaar bleek Team Fishing Dutchman I, Pierre en Alex. Vissend vanaf Snark wisten zij de eerste marlijn in het toernooi te vangen en daarmee de leiding in het klassement te nemen. Wij visten naar een voor ons verdienstelijke 5e plaats en dat zonder billfish.

In het grootste - vissen - klassement  wordt een wahoo van 27 kilo bijgeschreven op naam van Patrick

Bammens. Ook de barracuda van 22 kilo gevangen door Klaas Hoogduin baart opzien.

 

Dag 2 bracht ons naar Watamu, alwaar wij aan boord stapten van mv. Tega, één van de mooiste en meest gerespecteerde boten die hier liggen. Deze dag kenmerkt zich bij ons aan boord als de dag van de tegenslag. De zee is bladstil, nergens zien we ook maar een klein schooltje bonito's springen. Bijzonder lastige omstandigheden om aan aasvissen te komen. Tegenslag, omdat we vandaag 3 marlijnen aan de haak hebben gehad. Geen van deze marlijnen had zin zich te laten vangen. Spectaculaire sprongen, opgewonden crew en teleurgestelde gezichten na het lossen van de vis. Afgezien van een paar geelvintonijnen en een enkele dorades (Mahi Mahi) leverde deze dag ons team weinig op.

Winnaar van deze dag, en leiders in het klassement zijn de Penn Brothers, Frans van Berkel en Jan Maas. Aan boord van de Sayyida wisten zij maar liefst vier marlijnen te vangen.

Onze Belgische vrienden Team PB Consultants, Patrick Bammens en Gerry Bruininx hadden een sensationele dag en wisten 6 zeilvissen en de nodige andere vissen te vangen. Goed voor een tweede plaats in het klassement. En team Double Dutch? Die hebben vandaag 0 punten gescoord en zakken af van de 5e naar de 8e plaats.

 

De derde toernooidag alweer. Vandaag stappen we aan boord van de Sayyida in Watamu. Dé succesboot van de tweede dag. Mooi is de boot zeker niet, fris ook niet, Maar goed, als de crew top is en de kapitein weet waar hij de marlijnen moet vangen zal ons dat worst wezen. Met een slakkengangetje varen de prachtige baai van Watamu uit. Amper buiten de baai krijgen we de eerste strike van een gestreepte marlijn. En net als gisteren wint de marlijn. Tot drie keer toe verliezen we het gevecht met een marlijn. Een kopie van de dag ervoor. Met dat verschil dat er tussendoor aardig wat dorades worden gevangen. Niet groot, wel mooie sport.

Deze dag was de dag team PB Consultants, Patrick en Gerry. Aan boord van de Tega wisten zij drie marlijnen te vangen en de koplopers tot op een paar puntjes te benaderen. De Penn Brothers beginnen de adem van de beide Belgen in de nek te voelen. Double Dutch blijft stationair op de achtste plek.

Vandaag werden door verschillende deelnemers prachtige vissen gevangen waaronder een bull shark van 150 kilo door Alex Hogenbirk, een blauwe marlijn van 160 kilo door Gerry Bruininx en geelvintonijnen van 25 kilo door Frans van Berkel en Jan Maas.

 

De laatste dag wordt een spannende dag. Vang ik mijn eerste marlijn nog? Vangt Fred nog een mooie zeilvis of marlijn? Weten Patrick en Gerry de Penn Brothers in te halen? Zij vissen immers vanaf de Sayyida. In de Kingfisherclub wordt onder het drinken druk gespeculeerd over de afloop van toernooi. Het zal gaan tussen onze sympathieke Belgische vrienden en de goedlachse Brabanders Frans en Jan, de Penn Brothers. De rest kan alleen hopen op een klein wonder en moet minimaal drie marlijnen vangen om nog kans te maken op de hoofdprijs.

 

De finale. Vandaag gaat het er om spannen.

Onze boot is vandaag de Snark. Klein maar dapper en met een reputatie binnen het big game wereldje. Onze missie vandaag; proberen om op de valreep een marlijn te vangen. Negen jaar geleden ben ik de big gamesport ingerold. En na negen jaar en een flink aantal vistrips wacht ik nog steeds op die eerste marlijn.

Het tweede doel is voorkomen dat we als laatste team eindigen.

De dag begint hoopvol. Voor 8 uur hebben we al 8 geelvintonijnen, een dorado en een kingfish gevangen.

Vis vangen we genoeg. Om mee te tellen in het klassement hebben we echter zwaarddragers nodig. En die zien we vandaag heel lang niet. Aan het eind van de middag weten we op de valreep een mooie zeilvis te verleiden.

Fred's eerste zeilvis…. Een mens kan niet gelukkiger zijn dan deze man op dat moment.

Ruim 30 vissen vangen we vandaag. Heerlijk gevist. Jammer dat er zoveel tonijntjes bij zijn die de vijf kilo grens net niet halen.

 

Vol spanning wordt de scorekaart opgemaakt.

Zowel PB Consultants, Gerry en Patrick als the Penn Brothers, Frans en Jan hebben vandaag geen billfish gevangen.

Met een minimaal verschil weten de Penn Brothers het toernooi op hun naam te schrijven. Patrick en Gerry worden tweede, gevolgd door Fishing Dutchmen 2, Bas en Edwin Kanters. Klaas en Hein Hoogduin, The Dutch Tag Team leggen beslag op de vierde plaats. En wij? Double Dutch wordt jammerlijk laatste. Balen…? Niet echt.

Het was een bijzonder leuk toernooi. Een geweldige ervaring. De sfeer was buitengewoon goed. En,…gewoonweg een paar honderd kilo vis gevangen. En die marlijn, die moet dan maar bij een volgende gelegenheid worden gevangen. Overigens ben ik (gelukkig) niet de enige die ondanks alle visavonturen rond verschillende tropische eilanden nog steeds verstoken is van zijn eerste marlijn. Met mij wachten nog een paar medevissers wachten op die eerste 'echte'.

Dat ervaring niet alles zegt, bleek de dag na het toernooi toen Rudy Neven, de broer van Ronny, voor het eerst in z'n leven voet aan boord van een visboot zette. Vissend vanaf de Neptune wist hij, zonder ooit tevoren een hengel te hebben beroerd, een zwarte marlijn van 350 kilo te vangen.

 

De eerste 'echte' vang ik misschien op tijdens de Penn Challenge 2010, opnieuw vanuit Malindi, Kenya.

In 2010 wordt het toernooi vervist tussen 11 en 17 maart. De opzet blijft gelijk, het aantal boten kan nog worden uitgebreid. Ook nu organiseert Ronny Neven het toernooi. De prijzentafel wordt verzorgd door Pure Fishing, Kingfisher en Zambarani.

 

Benieuwd of het echt zo'n leuk toernooi is, of wil je eindelijk eens die grote vissen aan de schubben komen. Deelnemen kan nog.

 

Eindklassement

1

The Penn Brothers

Jan Maas, Frans van Berkel

2

PB Consulting

Patrick Bammens,  Gerry Bruininx

3

The Fishing Dutchmen 2

Bas en Edwin Kanters

4

Dutch Tag Team

Hein en Klaas Hoogduin

5

The Fishing Dutchmen 1

Pierre Bronsgeest, Alex Hogenbirk

6

Fish for Fun

Rony Neven, Bart de Weijer

7

Sharky

Peter Ouwendijk

8

The Fishing Dutchmen 3

Ton Bos, Jacco Vermeulen

9

Double Dutch

Toine van Ierland, Fred Gennesen

 

Zwaarste vissen competitie

Marlijn

160 kg

Gerry Bruininx

Zeilvis

40 kg

Gerry Bruininx

Tonijn

24 kg

Frans van Berkel

Wahoo

27 kg

Patrick Bammens

Kingfish

11 kg

Bas Kanters

Barracuda

27 kg

Klaas Hoogduin

Haai

150 kg

Alex Hogenbirk

Dorade

 12 kg

Klaas Hoogduin

G.T.

28 kg

Toine van Ierland

 

Beste boot

1

Seyyida

2

Tina

3

Neptune