IGFA blessed generation Billfish
 
banner1jumping marlinmarlinplonsbeuatiful marlinmarlin 5marlin 3
 
 
Billfish foundation Pure fishing
Beet
Bonze
Raven fishing & outdoor
Hengel discount gigant
Hengel discount gigant
Hengel discount gigant
Hengel discount gigant
Hengel discount gigant
Hengel discount gigant
Hengel discount gigant
La Onda Pesca Desportiva
Kingfisher
Plain Vanilla
Legitiem
Ouwendijk Advocaten
Sandies
Covadis
Zilt
Ocean Sports
Ahoy hengel en watersport
 

2010

Verlag van de 2010 editie van de PENN Challenge:

 

Penn Challenge 2010

 

12, 13, 15 en 16 maart 2010. De toernooidagen van de tweede editie van de Penn Challenge in Malindi Kenia. Na het succes van dit billfish, tag and release toernooi in 2009 blijkt het animo om in 2010 opnieuw deel te nemen hoog. Alle teams die vorige jaar mee visten zijn weer van de partij aangevuld met twee nieuwe teams De Sledgehammers en de Warriors. In totaal streden 11 teams, 22 man, om de eer. De beperking tot 11 boten vloeit voort uit het feit dat er niet meer boten beschikbaar bleken.

 

Ook dit jaar is het toernooi door de Belgische big game fanaat Ronny Neven in het licht van liefdadigheid georganiseerd.

Het weeshuis Blessed generation Children's Home in Malindi krijgt onze aandacht in materiële zin. Op één van de toernooidagen wordt de bijvangst door de deelnemers mee van boord genomen, gefileerd en gebakken en geschonken aan het weeshuis. Een paar honderd kilo vis bleek dit jaar hun deel. Naast de vis wordt door alle deelnemers een vrijwillige donatie aan het weeshuis gedaan.

 

Elf teams, Fishing Dutchman 1 en 2, Gringo Loco, Dutch Tag Team, Penn Brothers, Blue Ocean, PB Consultants, Trauma Team, Double Dutch Fishing Team, Slegdehammers en the Warriors, loten op 11 maart om de boten. Elk team vist per toernooidag op een andere boot. Vijf boten vertrekken dagelijks vanuit Malindi en zes boten vertrekken vanuit Watamu, op een half uurtje rijden van Malindi.

De voorkeur bij de meeste teams lag bij de boten uit Watamu vanwege het feit dat vanuit deze prachtige baai direct diep water beschikbaar is en het visgebied de Mountains binnen korte vaartijd bereikbaar is. Als het gaat om marlijnen dan bleek in het verleden Watamu trefzekerder te zijn dan Malindi. Maar… niets is minder waar, blijkt dit jaar.

 

De eerste dag van toernooi blijkt direct een grote succesdag te zijn. Nagenoeg alle boten voeren Tag & Release vlaggen in de mast aan het eind van de dag. Rode koppen, dorstige kelen, vermoeide lijven bevolken de bar in de Malindi Fishing Club. Dikke verhalen gaan rond en foto/video opnamen worden uitgewisseld. De sfeer is uitermate goed als de dagscore bekend wordt gemaakt.

 Grote winnaars deze dag zijn de Fishing Dutchman 2; Bas, Paul en Edwin. Direct gevolgd door Gringo Loco; Peter Ouwendijk die in z'n eentje een paar prachtige marlijnen weet binnen de halen. Derde worden de Warriors; Roy en Niels, de jongste deelnemers aan het toernooi. Pechvogel vandaag is het Double Dutch fishing team. Vissend vanaf de enige boot in het klassement die geen enkele billfish gehaakt heeft en geen bijvangst kan registreren die de vijf kilo grens overschrijdt. Een dikke nul prijkt op het scorebord.

Vandaag zijn zowel zwarte, blauwe als gestreepte marlijnen gevangen. The Sledgehammers; André en Jan vangen vandaag de zwaarste vis; een zwarte marlijn van 125 kilo.

Een mooi begin van het toernooi. Dat belooft nog wat voor de komende dagen.

 

De tweede dag lijkt een herhaling van de eerste dag. Ook vandaag wordt nagenoeg door alle boten billfish gevangen.

The Fishing Dutchman 2 herhalen het kunststukje van gisteren. Vissend vanaf Kipapa vanuit Watamu weten zij opnieuw de dagwinst te pakken. Runner up is vandaag Fishing Dutchman 1; Pierre en Olaf. Vissend vanaf Allycat weten ook zij de marlijnen te pakken. Derde vandaag wordt het Dutch Tag Team; de broers Klaas en Hein Hoogduin, vissend aan boord van Seyyida. Een memorabele dag voor Hein Hoogduin. Na ruim 10 jaar overal ter wereld te hebben gevist vangt hij vandaag zijn allereerste marlijn. Een mooie gestreepte marlijn en dus reden voor een feestje…

Pech opnieuw voor Double Dutch. Vissend vanaf de Tega (nota bene één van de topboten uit Watamu) worden twee zwarte marlijnen gemist en blijft de vangst beperkt tot één zeilvis.

Ook vandaag klinkt de bel boven de bar van de Malindi Fishing Club een paar maal. De mannen die vandaag hun eerste marlijn hebben weten te vangen trekken om beurt aan de bel. Logisch dus dat het nog lang een gezellige drukte blijft in de bar.

 

Na twee dagen lijkt het alsof de Fishing Dutchman 2 voor de eindoverwinning gaan. Met twee sterke resultaten en een behoorlijke puntenvoorsprong op de rest van veld moeten er wel rare dingen gebeuren de komende dagen wil de familie Kanters niet hoog in het klassement eindigen.

De Warriors staan op een mooie tweede plaats in het overall klassement. Gevolgd door Fishing Dutchman 1 die met slechts enkele punten verschil derde staat.

De Penn Brothers, winnaars van de 2009 editie, staan na twee dagen in de middenmoot. Daar zal echter snel verandering in komen. Frans van Berkel en Jan Maas staan bekend als fanatieke vissers die een risico durven nemen. Dat risico nemen zij op de derde dag.

 

Na de rustdag komen de teams vol goede moed op de hun toegewezen boten. De Penn Brothers hebben vandaag de Snark tot hun beschikking. Een kleine en helaas niet al te snelle boot. De meeste marlijnen worden gevangen op de Rips, en de Mountains. Vanuit Malindi betekent dat in het geval van de Snark dat er ongeveer twee uur moet worden gevaren voordat het visgebied wordt bereikt. Kostbare tijd die dan verloren gaat vinden Jan en Frans. Terwijl alle boten richting Rips vertrekken, geven de Penn Brothers hun schipper aan naar Mambrui te varen. Slechts een half uurtje vanaf Malindi. Een grote gok. Een grote gok omdat de laatste dagen niemand in dit gebied gevist heeft. Wel zijn er in de dagen voor het toernooi een aantal zeilvissen gevangen en is er veel springende vis gezien.

De gok valt goed uit. De zeilvis is er en heeft er zin. Aan het eind van de dag zijn er 16 zeilvissen en twee zwarte marlijnen gevangen, getagged & released. Onderweg naar Malindi wordt de Snark door een zusterboot voorzien van extra vlaggen. Beide outriggers en de toprigger hangen vol met rode vlaggen. In de toprigger hangen de zwarte vlaggen die de marlijnen aangegeven.

In één klap worden de Penn Brothers dagwinnaar en klassementsleider.

Gringo Loco, Peter weet opnieuw alleen vissend de tweede plaats op te eisen.

Derde vandaag wordt Fishing Dutchman 1, vissend vanaf de Tina. Overigens komen zij wat later binnen dan de overige boten. Dit vanwege het feit dat Olaf na een drie uur durend gevecht een zwarte marlijn van ruim 200 kilo weet te vangen. Tot nu toe de zwaarste vis in het toernooi.

Double Dutch had een goede dag vandaag en wist een blauwe marlijn van 110 kilo te vangen aan een dertig ponds outfit.

De pechvogels op deze derde dag bleek Dutch Tag Team te zijn. Aan boord van de Zambarani werd, net als op de eerste dag, opnieuw een nul genoteerd.

 

De finale. De laatste dag alweer. Doordat de Fishing Dutchman 2 gisteren weinig punten hebben gescoord is het verschil met de Penn Brothers aanzienlijk. De Warriors zijn door een slecht resultaat uit de top van klassement gezakt. Fishing Dutchman 1 deed op de derde goede zaken en vestigt zich net als Gringo Loco in de top 4.

 

De Penn Brothers hebben opnieuw een goede dag. Niet zo spectaculair is als gisteren maar genoeg om dagwinnaar te worden en het eindklassement te winnen.

Fishing Dutchman 2 komt vandaag niet met een grote verrassing en moet genoegen nemen de tweede plaats in het eindklassement.

Een goede prestatie wordt vandaag op de valreep neergezet door PB Consultants; deze Belgische ploeg bestaande uit Ronny Neven en Patrick Bammens weten vandaag op slechts enkele punten de dagwinnaar te bereiken.

Blue Ocean; Alex en Arie hebben vandaag een goede dag aan boord van de Tina en worden derde in het dagklassement. Een goede klassering in het eindklassement zit er echter niet in voor deze gemoedelijke Brabanders.

Fishing Dutchman 1; Pierre en Olaf hebben hun bestendige lijn doorgezet en worden derde in het eindklassement.

Gringo Loco, also known as Sharky, Peter Ouwendijk, geeft in zijn eentje een hele boel teams het nakijken en wordt eervol vierde in het eindklassement.

Double Dutch weet haar klassering in de 2009 editie te consolideren en eindigt dus opnieuw op de laatste plaats.

Het Trauma Team wist vandaag de grootste vis te vangen. Een blacktip shark van ruim 100 kilo wisten zij naast de boot te krijgen. Dat dit leidde tot verzuurde armen en een gemangelde rug bij Ton Bos mocht de pret niet drukken.

Al met al een verrassende toernooi uitslag. Dezelfde teams op zowel de eerste als de laatste plaats in het klassement in 2010 als in 2009.

 

De Penn Brothers hadden nog een verrassing in petto. De eerste prijs in het toernooi was een gratis dag vissen met één van de visboten van Kingfisher. De prijs werd door Frans en Jan afgestaan aan het weeshuis. Veilingmeester Pierre liet de aanwezigen in de Fishing Club bieden op deze dag. Leo Haak, van het Trauma Team bleek de bieding het langst vol te houden en bod uiteindelijk zeshonderd euro. Zeshonderd euro die vervolgens rechtstreeks naar het weeshuis gaan.

 

De Penn Challenge 2010 zit erop. De deelnemers kijken terug op een mooi toernooi, met ontzettend veel vis. In totaal werden 38 marlijnen gevangen,5 blauwe, 23 gestreepte en 10 zwarte. Daar bovenop komen 109 zeilvissen. Dat leidt tot een gemiddelde van meer dan 3 billfish per team per dag. Een gemiddelde dat in weinig toernooien wordt geëvenaard.

Zwaarste vissen in het toernooi: Zwarte marlijn 200 kilo, Blauwe marlijn 110 kilo,  Zwarttiphaai 100 kilo, Gestreepte marlijn 80 kilo, Zeilvis 40 kilo, Geelvintonijn 32 kilo en Wahoo 17 kilo.

Beste boot in het toernooi; Snark, gevolgd door Eclare en Snowgoose. Drie Kingfisher boten waarvan twee met als basis Malindi.

 

Binnenkort worden de officiële prijzen uitgereikt in de showroom van Pure Fishing te Etten-Leur. De prijzen voor de 2e , 3e en 4e plaats worden door Penn-Reels beschikbaar gesteld.

 

Volgend jaar zal opnieuw de Penn Challenge worden gevist. Wederom vanuit Malindi en Watamu. De exacte data zijn nog niet bekend. Zeker is wel dat het toernooi in maart plaats vindt. Net als dit jaar wordt ook volgend jaar het toernooi gekoppeld aan het ondersteunen van het weeshuis Blessed generation Children's Home.

 

Eindklassement

1

The Penn Brothers

Jan Maas, Frans van Berkel

2

The Fishing Dutchmen 2

Bas en Edwin Kanters, Paul Mulder

3

The Fishing Dutchmen 1

Pierre Bronsgeest, Olaf van Hoof

4

Gringo Loco

Peter Ouwendijk

5

Trauma Team

Leo Haak, Ton Bos

6

The Warriors

Niels, Roy

7

Slegdehammers

André van de Oetelaar, Jan van Wanrooy

8

PB Consulting

Patrick Bammens, Rony Neven

9

Dutch Tag Team

Hein en Klaas Hoogduin

10

Blue Ocean

Alex Hogenbirk, Arie Terlouw

11

Double Dutch

Toine van Ierland, Vincent Melotte

 

Zwaarste vissen competitie

Black Marlin

200 kg

André van de Oetelaar

Blue Marlin

110 kg

Vincent Melotte

Striped Marlin

80 kg

Hein Hoogduin

Sailfish

40 kg

Klaas Hoogduin

Tuna

32 kg

Jan Maas

Wahoo

17 kg

Frans van Berkel

Kingfish

 

 

Barracuda

 

 

Shark

100 kg

Ton Bos

Dorado

10 kg

Patrick Bammens

G.T.

 

 

 

Beste boot

1

Snark

2

Eclare

3

Snowgoose

 

Billfish caught

Black marlin

10

Blue marlin

  5

Striped marlin

23

 Sailfish

 109